Actieradius Elektrische Fiets: Alles wat je moet weten

Actieradius elektrische fiets: Alles wat je moet weten

Als je geïnteresseerd bent in elektrische fietsen, heb je vast weleens gehoord van de term “actieradius”. Maar wat betekent dit eigenlijk? En waar hangt de actieradius van een elektrische fiets van af? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over de actieradius, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken bij het kopen van een elektrische fiets.

Wat is actieradius van een elektrische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoe ver je kunt rijden voordat de accu leeg is. Dit is natuurlijk een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het plannen van langere fietstochten. De actieradius wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de capaciteit van de accu, het weer, bandenspanning en het totaalgewicht van de fiets en berijder.

Hoe wordt de actieradius berekend?

De exacte berekening van de actieradius kan lastig zijn, omdat er veel variabelen zijn die invloed hebben. Over het algemeen geldt dat hoe groter de capaciteit (uitgedrukt in wattuur (Wh)) van de accu is, hoe groter de actieradius is. Maar dit betekent niet automatisch dat een fiets met een grote accu altijd verder kan rijden dan een fiets met een kleinere accu.

Daarnaast spelen externe factoren, zoals het weer en het terrein, ook een rol. Bij harde tegenwind of heuvelachtig terrein is de actieradius bijvoorbeeld kleiner dan wanneer je op vlak terrein fietst met wind in de rug. Bij koud weer presteert de accu ook minder goed en is de actieradius dus kleiner. Bij regenachtig weer kan de actieradius ook iets afnemen.

Verder speelt het terrein waarop je fietst een rol. Als je veel heuvels op en af moet, kost dit meer energie, wat invloed heeft op de actieradius. Hetzelfde geldt voor offroad fietsen, waarbij het ruwe terrein zorgt voor extra energieverbruik.

Vergelijking tussen verschillende e-bike modellen

Bij het vergelijken van verschillende e-bike modellen is het belangrijk om naar de actieradius te kijken. De actieradius van verschillende e-bike modellen varieert namelijk aanzienlijk en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type e-bike::

 • Stadsfietsen: Deze e-bikes zijn meestal ontworpen voor comfort en dagelijks gebruik. Ze hebben vaak middelgrote accu’s en een gematigde actieradius, meestal tussen de 25-70 km. Dit type is geschikt voor dagelijkse ritten en woon-werkverkeer.

 • Trekking fietsen: Gemaakt voor langere afstanden, hebben deze e-bikes doorgaans grotere accu’s en een langere actieradius, die kan variëren van 50 km tot meer dan 100 km. Ze zijn ideaal voor lange ritten of fietsvakanties.

 • Mountainbikes: Deze zijn ontworpen voor off-road gebruik en hebben meestal een krachtigere motor en accu. De actieradius varieert sterk, afhankelijk van het terrein, maar ligt meestal tussen de 30 en 80 km.

 • Speed Pedelecs: Dit zijn high-speed e-bikes die snelheden tot 45 km/u kunnen bereiken. Hoewel ze krachtigere motoren hebben, kan hun actieradius beperkter zijn vanwege de hogere snelheid en energieverbruik. De actieradius ligt vaak tussen 40 en 70 km.

Het gebruik van de ondersteuningsniveaus heeft dus een grote invloed; hoe hoger het ondersteuningsniveau, hoe korter de actieradius. Het is belangrijk om elk model specifiek te bekijken en te testen om een duidelijk beeld te krijgen van de actieradius in realistische omstandigheden.

Het is dus verstandig om bij het kopen goed te kijken naar de specificaties en hoeveel km je op de elektrische fiets kan rijden. Zo kies je een fiets die past bij jouw behoeften en verwachtingen.

Tips om de actieradius te maximaliseren

Wil je graag zo ver mogelijk kunnen fietsen op één acculading? Dan hebben we nog een aantal praktische tips voor je om de actieradius te maximaliseren:

 • Zorg ervoor dat je bandenspanning altijd op peil is. Zachte banden zorgen namelijk voor meer weerstand en daarmee een kleinere actieradius.
 • Kies voor een lagere ondersteuningsstand als je merkt dat de accu snel leeg raakt. Hoe hoger de ondersteuning, hoe sneller de accu leeg zal zijn.
 • Fiets met een constante snelheid en vermijd abrupte versnellingen of remacties. Dit zorgt voor een efficiënter energieverbruik.
 • Laad de accu regelmatig op, ook als deze nog niet helemaal leeg is. Dit komt ten goede aan de levensduur van de accu.

>> Lees meer over het optimaliseren van de accu-levensduur.<<

Veelgestelde vragen

Wat beïnvloedt de actieradius van een elektrische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de capaciteit van de accu, het weer, bandenspanning en het totaalgewicht van de fiets en berijder.

Hoe kan ik de actieradius van mijn e-bike vergroten?

Je kunt de actieradius van je e-bike vergroten door te zorgen voor een goede bandenspanning, te kiezen voor een lagere ondersteuningsstand en efficiënt te fietsen met een constante snelheid.

Wat is de gemiddelde actieradius van een elektrische fiets?

De afstand die je kunt afleggen met een elektrische fiets, ook wel de actieradius genoemd, verschilt sterk. Dit hangt af van verschillende factoren. Hoeveel watt de accu van je elektrische fiets aankan bijvoorbeeld. Sommige modellen kunnen bijvoorbeeld 60-70 kilometer rijden op een accu met een capaciteit van 500 wattuur, terwijl andere modellen tot wel 150 kilometer bereiken met minder ondersteuning.

Hoe verschilt de actieradius tussen verschillende e-bike modellen?

Per type elektrische fiets zien we de volgende (gemiddelde) actieradius:

 1. Stadsfietsen: Actieradius van 25-70 km, ideaal voor dagelijks gebruik.
 2. Trekking fietsen: Grotere actieradius, 50-100+ km, geschikt voor lange afstanden.
 3. Mountainbikes: Actieradius varieert (30-80 km), ontworpen voor off-road.
 4. Speed Pedelecs: Snelheden tot 45 km/u; actieradius van 40-70 km.
 

De actieradius is dus sterk afhankelijk van het type elektrische fiets die je kiest.

Goed geïnformeerd op pad

Met deze kennis over de actieradius van een elektrische fiets ben je klaar om op pad te gaan. Of je nu kiest voor een model dat geschikt is voor korte ritjes in de stad of juist voor een avontuurlijke tocht door de natuur, het begrijpen van de actieradius helpt je bij het plannen van je fietstochten en het maximaliseren van je rijplezier.

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina