Optimaal opladen elektrische fiets: dé gids voor een langere accu-levensduur

Opladen elektrische fiets: Alles wat je moet weten.

Een elektrische fiets, ook wel bekend als e-bike, biedt je het gemak van een traditionele fiets, mét de extra kracht van een elektrische motor. En bij die motor draait alles letterlijk en figuurlijk om de accu. Zonder een goed opgeladen accu kom je tenslotte nergens. 
Het opladen van een elektrische fiets lijkt simpel. Maar er zijn verschillende tips en technieken die de levensduur van je accu flink kunnen verlengen. In dit artikel vertellen we je precies hoe je dat doet: de accu van je elektrische fiets opladen op de meest efficiënte manier.

De basis: hoe moet je een elektrische fiets opladen?

Het opladen van de accu van je elektrische fiets kan op twee manieren: met een uitneembare accu of met een ingebouwde batterij in het frame. Het verschil zit vooral in het gebruiksgemak. Heb je de mogelijkheid om de accu eruit te halen? Dan kun je deze makkelijk mee naar binnen nemen om op te laden. Bij een vaste accu moet je de hele fiets in de buurt van een stopcontact parkeren.

Hoelang duurt het opladen van de accu van een elektrische fiets? Meestal ligt de laadtijd tussen de 3 en 5 uur, afhankelijk van de capaciteit van de accu en de efficiëntie van je oplader.

Optimaliseer de laadtijd van je e-bike

E-bike-eigenaren denken vaak dat de accu zo leeg mogelijk moet zijn voor ze hem weer opladen. Om hem vervolgens maximaal te vullen. Maar de optimale laadtijd van je accu is niet gelijk aan de langste laadtijd.

De accu van je elektrische fiets opladen doe je het beste wanneer deze nog niet volledig leeg is. Voor de accu van een elektrische fiets — vaak een lithium-ion accu — is het namelijk niet goed om regelmatig helemaal leeg te raken. Dat kan beschadiging veroorzaken aan de cellen, waardoor de capaciteit van de accu afneemt. Dus telkens tot nul procent rijden voordat je oplaadt, is niet verstandig. Het is beter om de accu op te laden voordat deze volledig leeg is, bijvoorbeeld wanneer er nog 20-30% lading is.

En ook overladen is een veelgemaakte fout. Je accu in de lader laten als deze vol is, is schadelijk. Haal de accu daarom wanneer deze vol is zo snel mogelijk uit het stopcontact.

Levensduur accu beschermen met BMS

In Nederland zijn er e-bikes beschikbaar die zijn uitgerust met systemen om de accu te beschermen tegen volledig leeglopen en overladen. De duurdere A-merk fietsen met bijvoorbeeld een Bosch, Shimano of Yamaha hebben deze systemen:

Batterij Management Systeem (BMS): Het BMS is een belangrijk onderdeel van e-bikes en is verantwoordelijk voor het reguleren van het opladen van de fietsaccu. Dit systeem zorgt ervoor dat de spanning van de batterijcellen optimaal blijft, waardoor overbelasting en kortsluiting worden voorkomen. Het BMS is computergestuurd en beheert het elektronische systeem van de fietsaccu, de motor en het display. Dit systeem is bijzonder belangrijk voor de levensduur en veiligheid van de accu. Bosch is een van de fabrikanten die een uniek BMS-systeem aanbiedt.

Let goed op dat diepontlading (een volledig leeggelopen accu) ook kan leiden tot problemen zoals ’thermal runaway’, waarbij de accu gevaarlijk kan worden. Het BMS van de accu helpt echter om te diepe ontlading en overladen te voorkomen. Het is echter nog steeds mogelijk dat zelfontlading optreedt als een e-bike voor langere tijd ongebruikt blijft staan.

Voor de beste prestaties en veiligheid van de e-bike accu is het aan te raden om regelmatig onderhoud uit te voeren en de accu volgens de instructies van de fabrikant te gebruiken en op te laden.

Gebruik de juiste lader

Een andere regelmatig gemaakte fout bij het laden van elektrische fietsen is het gebruik van de verkeerde lader. Niet elke lader is namelijk geschikt voor jouw e-bike. Gebruik om schade te voorkomen daarom altijd de lader die bij je fiets geleverd is, of een door de fabrikant goedgekeurde vervanger.

Tips voor het behoud van een gezonde accu

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat de accu van je elektrische fiets zo lang mogelijk meegaat en optimaal blijft functioneren. Naast de tips omtrent laden zijn er nog een paar belangrijke dingen die je kunt doen om dit te bereiken:

  • Gebruik: Probeer (zeer) korte trips op de accu te minimaliseren en kies voor langere ritten. Pak dus eerder de gewone fiets voor afstanden van enkele kilometers.
 
  • Onderhoud: Bewaar je accu op kamertemperatuur en vermijd hele hoge of lage temperaturen. Laat je accu ook zo nu en dan doormeten door een specialist.
 
  • Schoonmaken: Houd de contactpunten van de accu schoon voor een goede ladingsoverdracht.
  • BMS: Koop een elektrische fiets met Batterij Management Systeem.
 
  • Beschermhoes: Bescherm de accu tegen extreme temperaturen met een accu beschermhoes.
 

De kosten van het opladen

Je vraagt je misschien af wat de kosten zijn van het opladen van een elektrische fiets. Een gewone fiets kost je tenslotte niks, dus hoeveel extra kost het dan om een elektrische fiets te rijden?

Het antwoord daarop zal je misschien verbazen: de kosten voor het opladen van een e-bike zijn verrassend laag. Maar een paar cent per laadbeurt. Natuurlijk hangt dit ook af van je energietarief, maar over het algemeen kost elektrisch fietsen je dus niet heel veel meer dan een gewone fiets. En sowieso veel minder dan rijden in een benzineauto!

Vind jouw elektrische laadpunt onderweg

Wanneer je van plan bent een tocht te maken met je elektrische fiets, is het handig om vooraf te weten waar je onderweg je fiets kunt opladen. Deze informatie vind je makkelijk online, zoals op deze website.

Een andere nuttige tool hiervoor is de routeplanner van de Fietsersbond. Selecteer de optie ‘oplaadpunt e-bike’ bij ‘locaties/POI’s’ en alle oplaadpunten voor elektrische fietsen op je route verschijnen op de kaart.

Mocht je spontaan besluiten om je reis wat langer te maken of vergeet je voor je vertrek de laadpunten te controleren, geen nood. De Fietsersbond heeft ook een handige app, beschikbaar voor zowel Android als iOS. Hiermee zoek je tijdens je fietstocht snel alle laadpunten in de buurt op.

Veelgestelde vragen over het opladen van een elektrische fiets

Kan ik mijn elektrische fiets ’s nachts opladen?

Ja, dat kan. Moderne accu’s en laders hebben systemen die overladen voorkomen. Toch heeft het voor de levensduur van je accu de voorkeur om hem los te koppelen zodra hij vol is.

Opladen van een elektrische fiets: hoe vaak moet dat? 

Dit hangt af van hoe vaak je rijdt en wat de capaciteit is van je accu. Een goede vuistregel is om je accu op te laden als deze tussen de 20% tot 30% vol is.

Hoe moet je een elektrische fiets opladen?

Gebruik de meegeleverde lader en sluit deze aan op de accu, of deze nu uitneembaar is of in de fiets zit. Zorg dat je de accu loskoppelt nadat hij vol is, om overladen te voorkomen. Gebruik de lader die meegeleverd is bij de elektrische fiets.

Hoelang moet de accu van een elektrische fiets opladen?

De laadtijd is afhankelijk van de accu en lader, maar ligt gemiddeld tussen de 3 en 5 uur voor een volledige lading.

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina