Een Snelle Elektrische Fiets: De Speed Pedelec

Snelle elektrische fiets: de speed pedelec

Elektrische fietsen zijn in alle soorten en maten en niet meer weg te denken uit ons straatbeeld tegenwoordig. Logisch, want met een elektrische fiets ben je lekker snel op de plaats van bestemming en manoeuvreer je handig door het verkeer. Wie helemaal snel op bestemming wil zijn, kiest voor een snelle elektrische fiets, de Speed Pedelec. Daarmee laat je met gemak de rest van het fietsverkeer achter je en ben je in een mum van tijd op je bestemming. Maar wat is hierbij nu belangrijk? En wat is de regelgeving achter zo’n snelle elektrische fiets? Hier vind je alles wat je moet weten over de Speed Pedelec!

Wat is een Speed pedelec?

Een speed pedelec is een snelle variant van de elektrische fiets. Waar normale elektrische fietsen ondersteuning bieden tot 25 km/u, kan een speed pedelec snelheden tot wel 45 km/u halen. Daar zijn natuurlijk wel weer allerlei regels aan verbonden, maar de echte die-hard speed pedelec-er vindt dat absoluut de moeite waard.

’s morgens lekker vlot op de fiets door de ochtendspits naar het werk gaan. Dat is voor velen al een goede reden om een snelle elektrische fiets aan te schaffen. 

Verkeersregels Speed Pedelec

Tja, de regeltjes, daar ontkom je niet aan. Vergeet niet, dat die regels er voor de veiligheid zijn en dat je er goed aan doet om je eraan te houden. 

Het lijstje:

  • Je bent minimaal 16 jaar en in het bezit van minimaal een bromfietsrijbewijs, type AM;
  • Het is verplicht om een goedgekeurde bromfiets- of speed pedelec helm te dragen;
  • e moet een WA-verzekering afsluiten;
  • Zorg dat je altijd het kentekenbewijs van de speed pedelec bij je hebt;
  • Je rijdt op een fiets/bromfietspad of op de weg. Op het fietspad rijden is dus verboden;
  • Een gele bromfietskentekenplaat is verplicht, net als een VIN (voertuig identificatie nummer).

Maximum snelheid elektrische fiets: 45 km/h

Een Speed pedelec mag 45 km/uur als je op de rijbaan rijdt. Binnen de bebouwde kom op een fiets/bromfietspad mag je 30 km/uur en buiten de bebouwde kom mag deze snelle elektrische fiets 40 km/uur. Let hierbij natuurlijk wel op dat je je aan het eerder genoemde lijstje houdt!

Veiligheidsvoorzieningen Speed Pedelec

Gezond verstand is natuurlijk de allerbeste veiligheidsvoorziening die je kunt treffen als je met een snelle elektrische fiets door de stad raast. Daarnaast hebben we nog een aantal tips om de kans op ongelukken te verkleinen: 

  • Draag altijd een goedgekeurde helm;
  • Zorg ervoor dat de verlichting goed werkt;
  • Check of jouw speed pedelec in het donker goed zichtbaar is met rode en witte/gele reflectoren;
  • Een linker achteruitkijkspiegel is niet alleen verplicht, maar ook erg handig;
  • Controleer regelmatig je bandenspanning en het profiel van je banden;
  • Wil je onder het rijden je mobiel gebruiken? Doe dat dan handsfree. Dat is niet alleen verplicht, maar ook veiliger.

Snelle elektrische fiets 70 km per uur

Doorgaans zijn snelle elektrische fietsen afgesteld op 45 km/uur, al zijn er ook elektrische fietsen die tot 70 km per uur gaan! Met die snelheid mag je echter niet op de openbare weg. Voor snelle elektrische fietsen gelden namelijk dezelfde regels als voor bromfietsen.

Conclusie

Een snelle elektrische fiets zoals een Speed pedelec, ideaal voor efficiënt reizen in het verkeer, met een maximale snelheid van 45 km/u. Het vereist naleving van specifieke verkeersregels en veiligheidsmaatregelen, zoals een minimumleeftijd van 16 jaar, een bromfietsrijbewijs, het dragen van een goedgekeurde helm, en een WA-verzekering. Veiligheidsaspecten zoals goede verlichting, zichtbaarheid, en een juiste zithouding zijn ook essentieel. De Speed pedelec biedt snelheid en gemak, mits verantwoordelijk en volgens de wet gebruikt.

Veel gestelde vragen

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een snelle variant van de elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 km/u. In Nederland worden deze fietsen vanwege hun snelheid als bromfietsen geclassificeerd, waardoor ze aan specifieke regelgeving moeten voldoen.

Wat kost een speed pedelec helm?

De prijs van een helm geschikt voor speed pedelecs in Nederland ligt gewoonlijk tussen €80 en €150. De helm moet voldoen aan de Europese norm EN-1078 of de strengere NTA-8776 norm die specifiek voor speed pedelecs is ontworpen.

Hoe hard mag een speed pedelec in Nederland?

In Nederland is de maximale snelheid die een speed pedelec mag ondersteunen 45 km/u. Gebruikers zijn verplicht zich aan deze snelheidslimiet te houden en de verkeersregels voor bromfietsen na te leven.

Is een speed pedelec een motorvoertuig?

Ja, in Nederland wordt een speed pedelec beschouwd als een motorvoertuig en moet dus voorzien zijn van een kenteken. Bestuurders moeten een bromfietsrijbewijs hebben, een goedgekeurde helm dragen en een WA-verzekering afsluiten.

Wat kost een speed pedelec?

De aanschafprijs van een speed pedelec in Nederland varieert, afhankelijk van het merk en de uitrusting. De prijzen beginnen rond de €2.500 en kunnen oplopen tot boven de €5.000 voor luxe modellen met geavanceerde technologieën en comfort.

Waar mag je fietsen met een speed pedelec in Nederland?

In Nederland moet je met een speed pedelec op de rijbaan of op het bromfietspad rijden. Het is niet toegestaan om op gewone fietspaden te rijden binnen de bebouwde kom, tenzij dit specifiek aangegeven is.

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina