Accu Elektrische Fiets: Alles over soorten, kosten en onderhoud

Accu elektrische fiets

Ben je op zoek naar een elektrische fiets of fiets je al een tijdje op een e-bike rond? Dan begrijp je het belang van een betrouwbare accu. In dit artikel vertellen we je alles over de accu van een elektrische fiets, inclusief de verschillende soorten, kosten en onderhoudstips.

Soorten accu’s: Li-Ion, LiPo, en LifePo4

Voordat we dieper ingaan op de verschillende aspecten van een batterij van een elektrische fiets, vertellen we over de soorten accu’s die er beschikbaar zijn. De meest voorkomende zijn Li-Ion, LiPo en LifePo4.

 • Li-Ion (Lithium-ion): deze accu’s bieden een uitstekende energiedichtheid en een lichtgewicht ontwerp. Ze zijn populair vanwege hun lange levensduur en hoge prestaties.
 • LiPo (Lithium-polymeer): bekend om hun flexibiliteit in ontwerp, zijn LiPo-accu’s vaak te vinden in slanke elektrische fietsmodellen. Ze zijn lichter, maar kunnen iets minder cycli aan dan Li-Ion.
 • LifePo4 (Lithium-ijzerfosfaat): deze accu’s staan bekend om hun lange levensduur en thermische stabiliteit. Ze zijn iets zwaarder, maar sommige fietsers geven er de voorkeur aan vanwege hun betrouwbaarheid.
 

De impact van Wh op de actieradius

Een veelgestelde vraag in de wereld van elektrische fietsen is hoe ver je kunt rijden met een volle accu. Het antwoord draait om het aantal Wattuur (Wh) in de accu, een essentieel element dat de actieradius beïnvloedt.

In eenvoudige termen: hoe hoger het Wh-getal, hoe verder je kunt fietsen. Het is als het hebben van een grotere brandstoftank voor je auto, maar dan vanuit je elektrische fiets bezien. Met een hoger Wh-getal geniet je van een balans tussen afstand en batterijvermogen. Hierbij mogen we van het volgende uitgaan*:

 • 250-350 Wh: Dit is vaak het bereik voor lichtere of meer betaalbare e-bikes. De verwachte actieradius ligt tussen de 30-60 kilometer, afhankelijk van factoren zoals het gewicht van de rijder, terrein, en de mate van trapondersteuning.
 
 • 400-500 Wh: Dit is een zeer gebruikelijk bereik voor veel e-bikes, biedt een goede balans tussen gewicht en actieradius. De actieradius voor accu’s in dit bereik ligt meestal tussen de 50-100 kilometer.
 
 • 600-700 Wh: Dit zijn accu’s voor e-bikes die bedoeld zijn voor langere ritten of voor gebruikers die niet vaak hun accu willen opladen. De actieradius kan variëren van ongeveer 80 tot 120 kilometer.
 
 • 750 Wh en hoger: Deze hoge capaciteit accu’s worden vaak gevonden op premium e-bikes of modellen specifiek ontworpen voor lange afstanden. Met deze accu’s kan een actieradius van 100 kilometer of meer worden bereikt, soms zelfs tot 150 kilometer onder optimale omstandigheden.
 

* Houdt er rekening mee dat de werkelijke actieradius van een e-bike door veel factoren beïnvloed kan worden, zoals rijstijl, terrein, bandenspanning, gewicht van de rijder en weersomstandigheden. Daarnaast speelt de mate van trapondersteuning een belangrijke rol; hoe meer ondersteuning je gebruikt, hoe sneller de accu leegraakt.

Klik voor meer info over: >> Actieradius Elektrische Fiets <<

Kosten van accu’s: nieuw versus revisie

Iedere accu heeft een houdbaarheidsdatum. Maar wat die houdbaarheidsdatum is, hangt af van hoeveel je die gebruikt en wat de kwaliteit is. Is de accu van je elektrische fiets toe aan vervanging, dan zijn er twee opties: een gloednieuwe accu of een revisie.

 • Nieuwe accu’s: bij de aanschaf van een nieuwe accu voor je elektrische fiets moet je rekening houden met variabele prijzen, meestal in de enkele honderden euro’s. Het is cruciaal om te investeren in een accu met het juiste Wattuur (Wh)-niveau dat past bij jouw rijbehoeften.
 
 • Revisie: voor een lager budget is revisie een hele goede optie. Deze aanpak omvat het vervangen van versleten cellen. Daardoor kan je je accu opnieuw gebruiken zonder dat je zelf veel geld hoeft uit te geven. Deze revisie kan worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf.
 

Symptomen van een verslechterende accu

Hoe weet je nu of het tijd is om vaarwel te zeggen tegen je oude accu? Let op deze symptomen:

1. Verminderde actieradius

Een duidelijk teken van een verslechterende accu is een afnemende actieradius. Merk je dat je steeds minder kilometers kunt afleggen op een volle accu? Dit kan wijzen op slijtage. Vergelijk het met een benzinetank die sneller leeg raakt dan normaal. Het is een indicatie dat je accu mogelijk niet meer de kracht levert die nodig is voor gewoon gebruik.

2. Langere oplaadtijd

Een gezonde accu laadt snel op en staat klaar voor actie. Als je echter merkt dat het opladen langer duurt dan normaal, kan dat duiden op interne problemen. Denk aan versleten cellen die moeite hebben om de benodigde energie vast te houden. Vergelijk het met een batterij die steeds trager lijkt op te laden, een teken dat de batterij opraakt.

Lees hier hoe: >> Optimaal opladen van de accu <<

3. Onverwachte uitval

Niets is frustrerender dan tijdens een fietstocht plotseling te maken krijgen met stroomuitval. Als je accu onverwachts uitvalt tijdens het fietsen, duidt dit mogelijk op een accu die op zijn laatste benen loopt en niet meer werkt zoals die zou moeten werken.

Wanneer je opmerkt dat een of meer van deze ‘symptomen’ zich voordoet, schakel dan hulp in. Overweeg bijvoorbeeld een professionele test om de staat van je accu nauwkeurig te bepalen. Het tijdig herkennen van deze symptomen geeft je de mogelijkheid om proactief te handelen en te voorkomen dat je later – letterlijk en figuurlijk – stilstaat.

Veelgestelde vragen

Hoelang gaat een nieuwe accu van een elektrische fiets mee?

Over het algemeen kun je rekenen op een gemiddelde levensduur van drie tot vijf jaar. Toch is dit geen strikte regel, want het hangt sterk af van hoe je je e-bike gebruikt en van de kwaliteit van de accu. Regelmatig opladen, bij gematigde temperaturen bewaren en een soepele rijstijl, dragen allemaal bij aan een langere levensduur.

Wat kost een accu voor een elektrische fiets?

Het prijskaartje van een nieuwe accu kan behoorlijk variëren, net als de keuzes in een fietsenwinkel. Voor gloednieuwe accu’s moet je rekening houden met enkele honderden euro’s. Een meer budgetvriendelijke optie is revisie. Voor een fractie van de kosten van een nieuwe accu, kun je jouw bestaande accu nieuw leven inblazen door versleten cellen te vervangen. Een duurzame én vriendelijke keuze voor je portemonnee.

Wat is het verschil tussen een 400 en 500 Wh accu?

Het verschil tussen een 400 Wh en een 500 Wh accu ligt simpelweg in de opslagcapaciteit. Met een 500 Wh accu kun je genieten van een grotere actieradius dan met een 400 Wh accu. Voor kortere ritten is een accu van 400 Wh geen enkel probleem. Maak je een dagtocht of ga je langer op pad, dan is het slimmer om te kiezen voor een accu met meer vermogen, zoals een 500 Wh accu.

Hoeveel kilometer met een 750 Wh accu?

Met een 750 Wh accu kun je zeer lange afstanden fietsen. In ideale omstandigheden en met een gematigde rijstijl, kun je tot wel 150 kilometer afleggen voordat je weer moet opladen. Toch is de afstand niet de enige factor die bepaalt hoe ver je komt met een 750 Wh accu. De werkelijke afstand kan variëren afhankelijk van factoren zoals terrein, snelheid en het gebruik van ondersteuningsniveaus.

Hoe weet je of een accu van een elektrische fiets nog goed is?

Niemand wil halverwege een rit stranden omdat de accu het opgeeft. Let op deze signalen om te bepalen of je accu nog in topconditie is:

 • Verminderde actieradius: als je merkt dat je steeds minder kilometers kunt afleggen op een volle accu, dan is de accu van een elektrische fiets meestal niet meer zo goed.
 • Langere oplaadtijd: een gezonde accu laadt snel op. Als het opladen langer duurt dan normaal, is dat een teken van een verminderde kwaliteit van de accu van je elektrische fiets.
 • Plotselinge uitval: niets is frustrerender dan een uitvallende accu tijdens je fietstocht. Als dit regelmatig gebeurt, is het verstandig de accu te laten testen. Mogelijk is die aan vervanging toe.
 

Twijfel je over de staat van je accu? Laat een professional een grondige test uitvoeren om met zekerheid te weten of het tijd is voor vervanging. Een gezonde accu zorgt ervoor dat jouw ritten op je e-bike soepel en zorgeloos verlopen.

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina