Beste Bandenspanning voor je Elektrische Fiets

Bandenspanning elektrische fiets

De juiste bandenspanning voor je elektrische fiets is heel belangrijk. Zeker voor elke fietsbezitter die het beste uit zijn ritjes wil halen. Wist je dat de juiste bandenspanning van je elektrische fiets een groot verschil kan maken in je fietscomfort, grip op het wegdek, en zelfs de levensduur van zowel je banden als de accu van je fiets?

Het belang van de juiste bandenspanning

De bandenspanning van je elektrische fiets is meer dan alleen een getal. Het is een belangrijke factor bij hoe soepel, veilig en efficiënt je rijdt. Vergelijk het met het juiste paar schoenen: te strak en je voelt je ongemakkelijk en beperkt, te los en je hebt niet genoeg ondersteuning. Allebei niet handig voor je prestaties.

Het eerste dat de bandenspanning beïnvloedt, is je comfort tijdens het fietsen. Met te lage spanning absorberen de banden meer schokken en lijkt de rit zachter. Hoge bandenspanning maakt je rit juist sneller met minder rolweerstand, maar je voelt hobbels en kuilen meer.

En ook veiligheid is een belangrijk aspect dat wordt beïnvloed door de druk van de fietsband van je elektrische fiets. Te lage bandenspanning betekent een groter contactoppervlak met de weg. Dat verbetert de grip, maar het verhoogt ook het risico op een lek. Bij te hoge bandenspanning heb je misschien weer te weinig grip, zeker op nat of glad wegdek.

Een indirect effect van je bandenspanning is de invloed op de levensduur van je accu en de actieradius. Een te lage bandenspanning kan de rolweerstand verhogen. Dat put de batterij sneller uit, terwijl de juiste spanning je meer kilometers per laadbeurt geeft.

Tot slot speelt de bandenspanning een rol in de slijtage van je banden. Te veel druk kan de middenstrook van je band laten slijten, terwijl te weinig druk de zijkanten kan aantasten. In beide gevallen zorgt het voor snellere slijtage van je banden.

Hoeveel bar moet er in de fietsband van je elektrische fiets?

Dit staat in de meeste gevallen op de zijkant van de band. Er is dus geen one size fits all-antwoord. Variabele factoren zoals het type fiets, de breedte van de band en het gewicht van de fietser spelen een grote rol in het bepalen van de juiste bandenspanning. Maar globaal gezien kunnen we de volgende waarden aanbevelen:

  • Stadsfiets: 3,5 – 5,0 bar
  • Racefiets: 7,0 – 9,0 bar
  • Fatbike/ mountainbike: 2,0 – 4,0 bar
 

Uit het bovenstaande schema kunnen we afleiden dat de breedte van de band een rol speelt. Brede banden vereisen over het algemeen minder bandenspanning dan smalle banden. Dit komt doordat brede banden meer oppervlakte bieden voor contact met de grond. En dus minder noodzaak tot hoge spanning hebben voor een efficiënte rit.

Als richtlijn kun je altijd de door de fabrikant aanbevolen bandenspanning aanhouden en deze vervolgens aanpassen op basis van je persoonlijke omstandigheden. Zo kan je altijd de ideale druk van de fietsband van je elektrische fiets vinden.

Veel gestelde vragen

Hoeveel bar 28 inch fietsband?

Als we inzoomen op specifieke bandengrootte, duikt voor elektrische fietsen vaak de vraag op: “hoeveel bar is nodig voor een 28 inch fietsband?”. Dit is alleen niet de goede vraag! De diameter van het wiel heeft namelijk niets met druk te maken. Een betere vraag zou zijn hoeveel bar er op een 3,5mm brede fietsband gaat, deze is namelijk vrij universeel. het antwoord daarop: 4,5 bar!

Hoe vaak moet ik de bandenspanning van mijn elektrische fiets controleren?

Over het algemeen is het slim om de bandenspanning minstens een keer per maand te meten. Als je vaak op ongelijke of ruwe oppervlakken rijdt, is het zelfs verstandig om je banden eens per week of zelfs voor of na elke rit te controleren. Lage temperaturen kunnen de bandenspanning ook verlagen. Dus in de wintermaanden is het sowieso slim om de druk wat vaker te checken.

Hoe en met welke tools controleer je de bandenspanning?

Om de bandenspanning van je elektrische fiets te controleren en aan te passen, heb je natuurlijk een meetinstrument nodig. De ideale tool hiervoor is een fietspomp met een ingebouwde drukmeter of een digitale drukmeter.

Er zijn twee hoofdtypen meters: met bar-indicatie of PSI (pounds per square inch). Kijk goed welke meting je pomp gebruikt en zorg er eventueel voor dat je weet hoe je deze naar jouw benodigde meting omrekent.

Aan de slag: meet de druk van de fietsband van je elektrische fiets

Het bijhouden van de optimale druk van de fietsband van je elektrische fiets zorgt ervoor dat je lekker blijft fietsen. Ook is het veiliger en blijven je banden en accu langer goed.

Ga daarbij uit van de aanbevolen bandenspanning van de fabrikant en pas deze aan volgens jouw persoonlijke omstandigheden. Pak je pomp er maar bij en check meteen de bandenspanning van jouw elektrische fiets.

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina