Sportieve elektrische fiets kopen? Dit moet je weten.

Sportieve elektrische fiets. Wat is dat eigenlijk?

Overweeg je een sportieve elektrische fiets te kopen? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar relevante informatie over dit type e-bike. Door alle belangrijke feiten over de sportieve elektrische fiets op een rijtje te zetten, kun je snel de juiste beslissing nemen. In deze blog kijken we uitgebreid naar de sportieve e-bike. Wat valt er eigenlijk onder deze categorie? En wat zijn de standaard eigenschappen van zo’n fiets?

Wat is een sportieve elektrische fiets?

Zoals de naam al doet vermoeden is de sportieve elektrische fiets een e-bike die sportief is uitgevoerd. Dit betekent dus dat er niet één soort sportieve e-bike is, maar dat dit neerkomt op verschillende eigenschappen die de fiets sportief maken. Een sportieve e-bike kan dus een mountainbike, racefiets, trekkingfiets, speed pedelec en zelfs een stadsfiets zijn.  Standaard eigenschappen die we vaak tegenkomen bij deze sportieve fietsen zijn als volgt:

Lichtgewicht Materialen

Dankzij het gebruik van lichtgewicht materialen, zoals aluminium of carbon, is de sportieve elektrische fiets lekker licht. Deze materialen maken de fiets niet alleen makkelijker te tillen, maar dragen ook bij aan snellere acceleratie en eenvoudiger transport.

Aerodynamisch Ontwerp

De sportieve elektrische fiets kenmerkt zich door een aerodynamisch frame ontwerp. Dit minimaliseert de luchtweerstand, waardoor je sneller en efficiënter kunt fietsen. Dit is vooral merkbaar bij hogere snelheden, waar elke vermindering van weerstand aanzienlijke voordelen oplevert.

Versnellingssystemen

Er wordt gebruikgemaakt van een versnellingssysteem dat snel en soepel schakelt. Dat is altijd een derailleur en eigenlijk nooit een naafsysteem. Het voordeel van een derailleur is dat deze soepeler en sneller schakelt en een betere toepassing is in heuvel- en bergachtig gebied.

Effectieve Remmen

Voor veiligheid en controle zijn sportieve elektrische fietsen uitgerust met hoogwaardige remmen zoals hydraulische schijfremmen. Deze remmen bieden consistente remkracht en zijn betrouwbaar in alle weersomstandigheden.

Geoptimaliseerde Zithouding

Bij de zithouding van een sportieve elektrische fiets is weer rekening gehouden met aerodynamica. Dit betekent dat je nooit helemaal rechtop zit maar altijd voorovergebogen bent. De houding is echter erg afhankelijk van het type sportieve elektrische fiets. Zo zit je bij een elektrische racefiets aerodynamischer dan bij bijvoorbeeld een trekkingfiets.

Voordelen van een sportieve elektrische fiets

We hebben zojuist uitgelegd wat een sportieve e-bike nu precies is en wat deze speciaal maakt. Maar wat biedt deze fiets nu aan voordelen?

Ondersteuning: Een sportieve elektrische fiets bevat een krachtsensor waardoor de ondersteuning precies de goede kracht meegeeft. Dit betekent dat de motor meet hoeveel kracht je op de pedalen zet. De motor “weet” hierdoor precies wanneer en hoeveel ondersteuning geboden moet worden. Zo kun je dus nog steeds sportief bezig zijn ondanks dat de fiets ondersteuning biedt. 

Veelzijdig: De sportieve e-bike is ontworpen met een groot aantal verschillende soorten wegen en paden in het achterhoofd. Zeker in Nederland kom je nogal flink wat verschillende paden tegen. Denk hierbij aan fietspaden, hobbelige straten en zelf heuvelachtig gebied in sommige gebieden. 

Kwaliteit en comfort: Sportieve e-bikes staan erom bekend dat ze een zeer comfortabele rijervaring bieden. De professionele eigenschappen blijven namelijk niet alleen beperkt tot het uiterlijk van de fiets. Zo maak je bijvoorbeeld gebruik van een flink aantal soepele versnellingen, effectieve schokabsorptie en aerodynamische zitposities. Deze eigenschappen zijn echter wel sterk afhankelijk van het type sportieve elektrische fiets die je kiest.

Technologisch innovatief: Tot slot is de sportieve elektrische fiets vaak technisch en modern. Zo moet je denken aan allerlei geavanceerde technologieën die in de fiets zijn geïntegreerd. Voorbeelden hiervan zijn een handig display, GPS-navigatie en connectiviteit voor smartphones. 

Een hoop voordelen dus, maar het is vooral belangrijk om te kijken welke sportieve elektrische fiets het beste bij je past. Bedenk dus goed voor welke doeleinden je de fiets wilt gaan gebruiken.

Welke verschillende soorten elektrische sportieve fietsen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten sportieve elektrische fietsen. Sportief is natuurlijk een set van eigenschappen die toepasbaar zijn op verschillende e-bikes. We komen deze eigenschappen tegen bij de volgende type fietsen:

  • Speed Pedelec: De Speed Pedelec is ontworpen voor de liefhebbers van het bereiken van hogere snelheden. Zo behaal je met deze fietsen eenvoudig een snelheid van 45 km/u. Zodoende biedt deze sportieve e-bike een snelle manier om grotere afstanden af te leggen.
  •  Mountain e-bike: Voor de meer avontuurlijke fietsers onder ons is er de mountain e-bike. Dankzij de krachtige elektrische ondersteuning beweeg je probleemloos over ruige terreinen en beklim je eventueel zelfs de weinige heuvels die in ons landje te vinden zijn.
  • Elektrische racefiets: De elektrische racefiets is ideaal voor fietsers die de snelheid van een racefiets willen combineren met elektrische ondersteuning. Beklim de steilste bergen, maak langere afstanden of bewaar energie voor de terugweg.
  • Sportieve Stadsfiets: Een stadsfiets met sportieve eigenschappen om soepel en snel naar je bestemming te fietsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sportieve zithouding, derailleur en ondersteuning met krachtsensor.
  • Trekking e-bike: Tot slot ga je met een trekking e-bike pas echt op interessante fietstochten. Deze fiets is speciaal ontworpen voor langere afstanden en uiteenlopende terreinen. Een ideale fiets voor bijvoorbeeld een fietsvakantie of voor recreatief gebruik.

Onder deze type fietsen zijn ook nog tal van verschillende modellen die nog specifieker inspelen op bepaalde behoeften. Oriënteer dus zeker nog wat verder om de juiste sportieve elektrische fiets te kiezen.

Waarop letten bij het kopen van een sportieve elektrische fiets?

Een sportieve elektrische fiets kopen, is hoe dan ook een slimme zet. Echter heb je er zeker baat bij om voor de optimale keuze voor jou als individu te kiezen. Dit doe je door met de volgende punten rekening te houden:

Type sportieve fiets: Er zijn veel verschillende soorten e-bikes die vallen onder de groep “sportief”. Zoek eerst uit voor welk doel je de fiets wilt gebruiken. Daarna kun je kiezen uit bijvoorbeeld een Speed pedelec, sportieve stadsfiets, trekkingsfiets of racefiets.

Actieradius: De actieradius geeft aan hoever je op een volledig opgeladen accu kunt fietsen. Er zijn tal van variabelen die bepalen wat je actieradius ongeveer gaat zijn, zoals je rijstijl, het rijterrein en je gewicht. Hoe ver wil jij op één volle accu minimaal geraken?

 Motor: De motor kan verschillende type ondersteuningen bieden en is in bezit van een krachtsensor. Hierdoor kan de motor meten hoeveel kracht de fietser zet en hoeveel ondersteuning er bijvoorbeeld nodig is om natuurlijk te blijven fietsen.

Mate van comfort: Eigenschappen als de zithouding, het zadeltype en de verstelbaarheid van het stuur variëren per e-bike. Controleer dus goed of de ergonomische opties aansluiten op jouw persoonlijke voorkeuren.

Remsysteem: Een sportieve elektrische fiets vereist krachtige, betrouwbare remmen: hydraulische schijfremmen.

Extra functies: Tot slot is de moderne elektrische sportieve fiets in principe uitgerust met allerlei extra functies. Loop na welke technologische snufjes het sportieve model heeft. Voldoet de fiets aan jouw eisen?

Wij raden aan om testritten te gaan maken op verschillende modellen e-bikes. Het kan namelijk goed zijn dat je de sportieve zithouding niet prettig vindt of dat de fiets om een andere reden niet bij je past. Bij een uitgebreide testrit kun je hier een beter beeld van krijgen.

Welke maat elektrische sportieve fiets heb ik nodig?

De specifieke maat is afhankelijk van je voorkeuren en het type sportieve fiets die je wilt kiezen. Bij het kiezen van de juiste maat voor een elektrische sportieve fiets zijn er enkele belangrijke factoren om in overweging te nemen:

Framegrootte: De juiste framegrootte is cruciaal voor je comfort tijdens een fietsrit. Meet je binnenbeenlengte om te achterhalen welke framehoogte voor jou ideaal is.

Zadelhoogte en positie: Pas de zadelhoogte aan op een niveau waarbij je in staat bent om comfortabel met gestrekte benen je voeten op de pedalen te krijgen. Dankzij de juiste positie voorkom je tijdens het fietsen overmatige druk op je knieën.

Stuurhoogte en -breedte: De hoogte en breedte van het stuur zijn van invloed op je houding en controle over de fiets. Kies een stuurhoogte die voor jou comfortabel aanvoelt en zorg ervoor dat de breedte aansluit op de breedte van je schouders.

Ga bij twijfel langs bij een professional voor een testrit en eventueel advies. Wanneer een sportieve e-bike niet comfortabel zit kan er nog vanalles afgesteld en aangepast worden. Hier zijn zelfs speciale “bike fittings” voor, waarbij de fiets perfect wordt afgesteld op je zithouding en fietsbeweging.

Conclusie:

Samenvattend is een sportieve elektrische fiets een uitstekende keuze voor fietsers die snelheid, comfort en technologische innovatie waarderen. Bij het kiezen van een dergelijke fiets is het belangrijk om aandacht te besteden aan factoren zoals het type fiets, de actieradius, het motorvermogen, comfort, remsysteem en extra functies. De juiste maat en aanpassing van de fiets zorgen voor een comfortabele en efficiënte rijervaring. Met de juiste sportieve e-bike geniet je van zowel de prestaties van een traditionele sportfiets als de toegevoegde kracht van elektrische ondersteuning.

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina