Het Onderhoud van je Elektrische Fiets: Kun je dat eigenlijk zelf?

Onderhoud elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn heel populair. Ze zijn natuurlijk ook heel handig als je lange afstanden moet rijden of wilt fietsen zonder al te veel inspanning. Maar een elektrische fiets heeft net als een auto of een scooter onderhoud nodig. Dit zorgt ervoor dat alles goed blijft werken. In dit artikel lees je hoe je je elektrische fiets het beste kunt onderhouden. Volg deze tips over onderhoud van je elektrische fiets op en je e-bike blijft jarenlang in topconditie!

Verschillen in onderhoud tussen elektrische en traditionele fietsen

Elektrische fietsen en gewone fietsen lijken op elkaar, maar het onderhoud is anders. Een traditionele fiets heeft meestal alleen basiszorg nodig: de ketting smeren, banden oppompen en remmen afstellen. Bij een e-bike komt meer kijken, want je hebt ook te maken met een motor en accu.

De batterij bijvoorbeeld moet je regelmatig opladen en schoonhouden. De motor heeft ook speciale aandacht nodig, zodat hij niet kapot gaat. En de elektronica, zoals de display en sensoren, moeten goed werken en soms geprogrammeerd worden. Voor dit alles is vaak meer technische kennis nodig.

Daarom moet je voor een e-bike af en toe naar een speciale monteur die verstand heeft van elektrische systemen. En dat kan iets meer kosten dan het onderhoud aan een gewone fiets.

Waarom regelmatig onderhoud aan je e-bike cruciaal is

Een elektrische fiets is dus meer dan zomaar een fiets: het is een slim stuk techniek dat je helpt om makkelijker te rijden. Toch vraagt deze techniek ook om extra zorg. Waarom? Omdat belangrijke onderdelen zoals de motor en de batterij goed moeten blijven werken. Daarnaast moeten ook onderdelen als remmen en remlichten goed werken om veiligheid te vergroten.

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van die extra zorg?

 1. Duurzaamheid: Je fiets gaat veel langer mee wanneer je hem goed verzorgt.
 2. Rijcomfort: Je geniet van elke rit, omdat je fiets soepel loopt.
 3. Probleemvermijding: Kleine problemen pak je snel aan, voordat ze groot worden.
 4. Kostenbesparing: Goed onderhoud voorkomt vaak dure reparaties.
 5. Waardebehoud: Een goed onderhouden fiets blijft meer waard, ook als je hem ooit wilt verkopen.
 6. Veiligheid: Omdat e-bikes sneller door het verkeer bewegen is het cruciaal dat de remmen goed zijn afgesteld (en de hydrauliek is bijgevuld). Zo sta je in een mum van tijd stil als het moet.
 7. Geldige fabrieksgarantie: Doe je regelmatig een check? Dan kun je vaak op de fabrieksgarantie rekenen als er toch iets mis is.

Basis onderhoudstaken die je zelf kunt uitvoeren

Basis onderhoud van je elektrische fiets is belangrijk. En gelukkig kun je veel zelf doen. Dit is een handige checklist om je fiets goed te houden:

 1. Banden controleren: Kijk of er genoeg lucht in de banden zit en of er geen beschadigingen zijn.
 2. Remmen testen/ bijvullen: Zorg dat je remmen goed werken. Als ze piepen of als je stuur trilt bij het remmen, is het tijd om ze na te kijken. De hydrauliek bijvullen is ook een klus die je prima zelf kunt doen.
 3. Ketting smeren: Een stille en soepele ketting is belangrijk. Gebruik speciale kettingolie om hem goed te laten lopen.
 4. Schroeven en boutjes aandraaien: Controleer of alles nog goed vastzit, vooral bij het stuur, de wielen en het zadel.
 5. Accu checken: Zorg dat je accu schoon is en met regelmaat wordt opgeladen, zelfs als je de fiets niet gebruikt.
 6. Elektronica testen: Kijk of alle elektrische onderdelen, zoals de verlichting en het display, goed werken.
 7. Schoonmaken: Vuil en modder kunnen je fiets beschadigen. Maak je fiets dus regelmatig schoon met water en een zachte doek.
 

Met deze tips blijft je elektrische fiets goed rijden. Neem de tijd om je fiets na elke rit schoon te maken en ongeveer eens per maand een grotere check te doen. Zo rijd je altijd op een veilige en betrouwbare fiets. En als er iets is wat je zelf niet kunt oplossen, vraag dan hulp van een expert.

Professionele onderhoudsbeurt elektrische fiets

Soms is het nodig om je elektrische fiets door een expert te laten nakijken. Dit moet bijvoorbeeld als je iets niet zelf kunt oplossen of als je een grote beurt moet doen.

Het is belangrijk om een professionele onderhoudsbeurt of servicebeurt voor je elektrische fiets te overwegen als je merkt dat je fiets rare geluiden maakt of anders rijdt dan normaal. Ook is het slim om je fiets te laten nakijken als je een bepaalde afstand hebt gefietst die de fabrikant als richtlijn geeft. Of juist als je je fiets een tijdje niet hebt gebruikt. En zeker na een val of ongeluk is het verstandig om een professional te laten controleren of je fiets nog helemaal veilig is.

Soorten onderhoudsbeurten

Veel fietsenzaken bieden verschillende soorten onderhoudsbeurten voor je elektrische fiets:

 • Kleine beurt: Hierbij wordt je fiets basic nagekeken. Denk aan het smeren van de ketting en het controleren van de remmen en banden.
 • Basisbeurt: Deze beurt is uitgebreider. Hierbij kijkt de monteur ook naar de accu, de bedrading en de afstelling van de fiets.
 • Grote beurt: Bij een grote beurt wordt je fiets helemaal nagekeken. Alles wordt afgesteld, schoongemaakt en zo nodig vervangen. Dit is de beste manier om je fiets in topconditie te houden.
 

Een professionele servicebeurt voor je elektrische fiets zorgt ervoor dat je veilig kunt blijven fietsen en dat je e-bike lang meegaat. Het is dus een goede investering in je fietsplezier!

Kosten onderhoudsbeurt elektrische fiets

Het onderhouden van je elektrische fiets bij een professional kost geld. Maar het is een goede investering om je fiets veilig en in goede staat te houden. De kosten voor een onderhoudsbeurt van een elektrische fiets kunnen nogal verschillen. We geven je een idee van wat je kunt verwachten:

Een kleine beurt, waarbij de basis wordt nagekeken en gesmeerd, kan tussen de 50 en 75 euro kosten. Gaat het om een basisbeurt, waarbij ook de elektrische systemen uitgebreid gecontroleerd worden, dan liggen de kosten vaak tussen de 80 en 120 euro. Voor een grote beurt van je elektrische fiets liggen de kosten meestal tussen de 150 en 225 euro. Je fiets wordt dan compleet gecontroleerd en onderdelen worden vervangen als dat nodig is.

Factoren die van invloed zijn op de kosten

De kosten van een onderhoudsbeurt voor je elektrische fiets hangen af van verschillende dingen. Ten eerste bepaalt het soort onderhoudsbeurt de prijs. Want een kleine beurt is natuurlijk minder duur dan een grote. Ook het uurtarief van de monteur speelt mee, en dit kan bij elke fietsenwinkel weer anders zijn.

Als tijdens de beurt blijkt dat bepaalde onderdelen vervangen moeten worden, zullen de kosten hoger uitvallen. Verder kan het type fiets van invloed zijn op de prijs. Onderhoud aan speciale of luxe fietsen is vaak duurder. Tot slot kunnen de prijzen voor onderhoud ook nog variëren per regio.

Het is een goed idee om bij verschillende fietsenwinkels te informeren naar de kosten. Zo kun je de prijzen vergelijken. Maar onthoud dat goed onderhoud belangrijk is voor de veiligheid en de levensduur van je fiets. Kijk dus vooral niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit van de service.

Veelgestelde vragen over het onderhoud van de elektrische fiets

Als het gaat om elektrische fietsen, bestaan er vaak veel vragen over het onderhoud. Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

Hoe vaak moet mijn elektrische fiets een onderhoudsbeurt krijgen?

Het is het beste om je e-bike elk jaar een keer na te laten kijken. En als je veel fietst, nog iets vaker.

Wat kan ik zelf doen aan onderhoud voor mijn e-bike?

Je kunt zelf dingen doen als de bandenspanning controleren en je banden oppompen, je ketting smeren en je fiets schoonmaken.

Wat kost een servicebeurt voor een elektrische fiets?

Een kleine beurt kost ongeveer tussen de 50 en 75 euro. Voor een basisbeurt betaal je tussen de 80 en 120 euro en een grote beurt kan tussen de 150 en 225 euro kosten.

Wat is het verschil in onderhoud tussen een elektrische fiets en een gewone fiets?

Bij een elektrische fiets moet je naast de mechanische delen ook de accu, motor en elektronica nakijken. Dat is meer specialistisch onderhoud en moet door een professional worden uitgevoerd.

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina