Helmplicht elektrische fiets? Hoe zit dat eigenlijk?

Elektrische fietsen zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren, en met deze groeiende populariteit komt ook een groeiende behoefte aan veiligheidsmaatregelen. Een van de belangrijkste aspecten van veiligheid op de elektrische fiets, is het dragen van een geschikte helm. Op dit moment is het dragen van een helm alleen verplicht op speed pedelecs. Toch is er een hoop discussie rondom de helmplicht bij een normale elektrische fiets. Want is dit wel verstandig? En welke helm is dan het beste? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over helmen voor elektrische fietsen, van veiligheidsnormen tot de beste modellen voor jouw behoefte.

Waarom een helm dragen op de elektrische fiets?

Het dragen van een helm op de elektrische fiets is natuurlijk in de eerste plaats belangrijk om je hoofd te beschermen tegen letsel bij een ongeval. Elektrische fietsen kunnen snelheden bereiken van 25 km per uur of zelfs 45 km per uur bij speed pedelecs. Daardoor neemt het risico op ernstig letsel bij een ongeval toe. Een goed passende en veilige helm kan de impact van een botsing aanzienlijk verminderen en de kans op hoofdletsel verkleinen.

Feitjes over veiligheid en ongevallenpreventie

Het dragen van een helm op een elektrische fiets kan aanzienlijke voordelen bieden op het gebied van veiligheid en ongevallenpreventie. Hier zijn enkele statistieken die dit ondersteunen:

  1. In Nederland zijn er jaarlijks gemiddeld 200 fietsers die overlijden als gevolg van een ongeval en raken er meer dan 25.000 fietsers gewond.
  2. Uit een studie in Denemarken bleek dat het dragen van een fietshelm het risico op hoofdletsel met 60% verminderde en het risico op ernstig hoofdletsel met 70% verminderde.
  3. Een analyse van ongevallen met elektrische fietsen toonde aan dat hoofdletsel de meestvoorkomende vorm van letsel was bij fietsongevallen zonder helm.
 

Deze statistieken benadrukken het belang van het dragen van een helm op een elektrische fiets om de veiligheid te vergroten en de kans op ernstig letsel bij ongevallen te verkleinen.

Waarom geldt er een helmplicht voor speed pedelecs, maar niet voor e-bikes?

In Nederland is sinds 1 januari 2017 een helmplicht ingesteld voor speed pedelecs vanwege het grotere risico op ongevallen bij hogere snelheden. De snelheid van een speed pedelec loopt op tot 45 kilometer per uur. Daardoor worden ze als bromfiets beschouwd en moeten de bestuurders dezelfde regels volgen als bromfietsers. Elektrische fietsen worden daarentegen gezien als gewone fietsen, met een lagere maximumsnelheid, waardoor er op dit moment geen helmplicht geldt.

Komt er voor een elektrische fiets een helmplicht?

Hier is momenteel nog geen uitsluitsel over, wel kunnen we hierover speculeren. Vanaf 1 januari 2023 is het dragen van een helm op de snorfiets verplicht. Aangezien een elektrische fiets dezelfde maximumsnelheid heeft als een snorfiets (25 km per uur), is het goed mogelijk dat er in de toekomst een helmplicht voor elektrische fietsen komt. Hoewel er geen wettelijke verplichting geldt, is het desondanks zeker aan te bevelen om met een helm de weg op te gaan als e-biker. Want veiligheid gaat toch boven alles?

Veiligheidsnormen voor helmen

Er zijn verschillende veiligheidsnormen waaraan helmen voor elektrische fietsen moeten voldoen. In Europa is de belangrijkste norm de EN 1078, die van toepassing is op helmen voor fietsers en gebruikers van skateboards en rolschaatsen. Deze norm stelt eisen aan de schokabsorptie, het draagcomfort en de stabiliteit van de helm op het hoofd.

Voor speed pedelecs en snelle elektrische fietsen die snelheden van 45 km per uur kunnen bereiken, is er een aanvullende norm, de NTA 8776. Helmen die aan deze norm voldoen, bieden extra bescherming en zijn speciaal ontworpen voor gebruik op snelle elektrische fietsen.

Argumenten voor en tegen een helmplicht

Er zijn diverse argumenten voor en tegen het verplicht stellen van een helm voor elektrische fietsen. Hieronder vind je de belangrijkste:

Voor

Een helmplicht op de elektrische fiets vermindert het aantal fietsongevallen en -doden. Een fietshelm verlaagt de kans op ernstig letsel bij een botsing of val, en fietsers met een helm hebben minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers zonder helm.

Tegen

De overheid stimuleert al jaren om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Het verplicht stellen van helmen op elektrische fietsen kan mensen echter ontmoedigen om over te stappen van auto’s naar elektrische fietsen, omdat sommigen het suf, onhandig of niet nodig vinden. De grootste uitdaging ligt bij jongeren, die steeds vaker elektrische fietsen gebruiken om naar school of de sportclub te gaan, maar vaak weinig zin hebben om een helm te dragen.

Soorten helmen voor elektrische fietsen

Er zijn verschillende soorten helmen die geschikt zijn voor gebruik op elektrische fietsen, waaronder:

Stads- en woon-werkhelmen

Deze helmen zijn ontworpen voor dagelijks gebruik in stedelijke omgevingen en bieden een goede balans tussen comfort, ventilatie en bescherming. Ze hebben meestal een wat rondere vorm en zijn voorzien van een klep om je ogen te beschermen tegen zon en regen.

Racefiets- en mountainbikehelmen

Hoewel deze helmen in eerste instantie bedoeld zijn voor gebruik op racefietsen en mountainbikes, zijn ze ook geschikt voor elektrische fietsen. Ze bieden uitstekende ventilatie en zijn lichtgewicht, maar zijn minder comfortabel voor langere ritten.

Speed pedelec helmen

Speciaal ontworpen voor snelle elektrische fietsen, voldoen deze helmen aan de NTA 8776-norm en bieden ze extra bescherming bij hogere snelheden. Ze hebben vaak een meer aerodynamische vorm en zijn voorzien van extra functies, zoals geïntegreerde verlichting en vizieren.

Meer weten over fietshelmen?

>> Bekijk hier onze blog over de beste helmen<<

Better safe than sorry

Het dragen van een geschikte helm is een must voor je veiligheid op de elektrische fiets. Zorg ervoor dat je een helm kiest die voldoet aan de relevante veiligheidsnormen, goed past en geschikt is voor jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Met de juiste helm op je hoofd kun je met een gerust hart genieten van je elektrische fietsavontuur.

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina