De Beste Helm voor je Elektrische Fiets

Helm elektrische fiets

Of je nu een jongvolwassene bent die naar werk of school toe pendelt, of een senior die geniet van prachtige fietsroutes, de keuze van de juiste helm voor je elektrische fiets is van groot belang voor een veilige en comfortabele rit. In sommige gevallen is een fietshelm zelfs verplicht. Want wat is er nu belangrijker dan veiligheid? In deze blog lichten we toe wat belangrijk is bij fietshelmen voor elektrische fietsen en delen we waardevolle inzichten met je.

Waarom een fietshelm voor je elektrische fiets?

Een elektrische fiets is ideaal om je van A naar B te vervoeren. Maar natuurlijk wil je dat je rit niet alleen praktisch en leuk, maar ook veilig is. Een fietshelm helpt je daarbij, vooral vanwege het voorkomen van hoofdletsel.

Wat zijn de veiligheidscriteria bij een fietshelm voor een elektrische fiets?

Een fietshelm is niet zomaar een accessoire; het is een cruciaal onderdeel van je fietsuitrusting. Om effectieve bescherming te bieden, moet een fietshelm aan strikte normen voldoen. Kijk bij het kiezen van een helm specifiek naar certificeringen zoals EN 1078 of NTA 8776, vooral als je een speed-pedelec berijdt. Deze normen waarborgen dat de helm voldoet aan de hoogste veiligheidseisen.

Schokabsorptie

Het hart van elke fietshelm is het vermogen om schokken te absorberen. Bij een val moet de helm de kracht van de impact opvangen en verspreiden, waardoor de impact op het hoofd wordt verminderd. Moderne helmen maken gebruik van speciale materialen zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen) om deze schokabsorptie te maximaliseren.

Kinband kwaliteit

Een goed bevestigde helm is net zo belangrijk als zijn schokabsorberende vermogen. De kinband moet stevig en comfortabel zijn, zodat de helm tijdens een val op zijn plaats blijft. We bespreken waarop je moet letten bij het inspecteren van de kinband en hoe je deze op de juiste manier afstelt.

Ventilatie

Niets is vervelender dan een benauwde helm op een warme dag. Ventilatieopeningen spelen een belangrijke rol in het comfort van de fietser. Deze zijn geoptimaliseerd om de luchtstroom te verbeteren en je hoofd koel te houden tijdens je elektrische fietsritten.

Materialen en constructie

De materialen en constructie van een fietshelm vormen de ruggengraat van zijn prestaties en beschermende eigenschappen. Niet alleen EPS voor schokabsorptie, maar ook de buitenschaal, vaak gemaakt van duurzame kunststoffen, fungeert als een eerste verdedigingslinie. De juiste combinatie van materialen en constructietechnieken zorgt voor een evenwicht tussen lichtgewicht comfort en robuuste bescherming. Daardoor gaan fietsers met vertrouwen de weg op.

Geavanceerde technologieën voor maximale bescherming

Moderne fietshelmen maken gebruik van geavanceerde technologieën om de veiligheid te optimaliseren. MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) is een innovatieve toevoeging die extra bescherming biedt tegen schuine impacts. Het systeem maakt een verschuiving mogelijk tussen de buitenschaal en de voering. De krachten die bij een val ontstaan worden daardoor beter opgevangen.

Een andere belangrijke technologie is de in-mold constructie. Helmen met deze constructie integreren de buitenschaal en de schokabsorberende voering in één geheel. Het resultaat is een lichtgewicht en sterke helm. Deze constructie maximaliseert de bescherming en biedt tegelijkertijd comfort aan de fietser.

Wat voor helm op een elektrische fiets?

Het kiezen van de juiste helm voor een elektrische fiets is een belangrijke beslissing, omdat het niet alleen gaat om stijl, maar vooral om veiligheid en functionaliteit. Elektrische fietsen variëren in snelheid en gebruik, en daarom is het belangrijk om een helm te kiezen die past bij de specifieke activiteiten waarvoor je jouw elektrische fiets gebruikt. Hieronder behandelen we de verschillende soorten helmen en waar je op moet letten bij het kiezen van de perfecte helm bij jouw elektrische fiets.

Fietsen door de stad: kies voor een gestroomlijnde fietshelm

Voor het fietsen door de stad op je e-bike, is een gestroomlijnde fietshelm vaak de beste keuze. Deze helmen zijn ontworpen met het oog op comfort en stijl, waardoor ze ideaal zijn voor dagelijks woon-werkverkeer of ontspannen ritjes door de stad. Ze zijn over het algemeen licht van gewicht, goed geventileerd en hebben een gestroomlijnd ontwerp dat past bij een stedelijke levensstijl.

Bij het kiezen van een helm voor stadsgebruik is het ook belangrijk om te overwegen of de helm geschikt is voor het dragen van andere accessoires, zoals een zonnebril of een hoofdband. Sommige helmen hebben handige uitsparingen of aanpassingsmogelijkheden om accessoires gemakkelijk toe te voegen.

Avontuurlijke tochten: kies voor een mountainbike helm

Voor elektrische fietsers die graag off road willen fietsen, is een mountainbike helm de ideale keuze. Deze helmen zijn specifiek ontworpen voor ruige terreinen en bieden extra bescherming aan de achterkant van het hoofd. Ze hebben vaak een steviger ontwerp en bieden meer dekking dan standaard fietshelmen.

Een mountainbike helm is uitgerust met eigenschappen die essentieel zijn voor off road rijden, zoals een verstelbaar vizier om modder en takken op afstand te houden, en een stevige kinband om de helm veilig op zijn plaats te houden tijdens hobbelige afdalingen. Zorg ervoor dat de helm voldoet aan de veiligheidsnormen voor snelheden die vaak worden bereikt tijdens offroad ritten met je elektrische fiets.

Hybride modellen: veelzijdigheid voor diverse situaties

Voor fietsers die zowel in de stad rijden als gewaagde tochten maken, zijn hybride modellen een uitstekende keuze. Deze helmen combineren de eigenschappen van stads- en mountainbike helmen en bieden veelzijdigheid voor diverse gebruikssituaties.

Hybride modellen behouden het gestroomlijnde ontwerp en de lichtheid van stadsfietshelmen, maar voegen extra bescherming en functies toe die handig zijn bij offroad rijden. Ze zijn vaak verstelbaar, zodat je ze kunt aanpassen aan de specifieke eisen van je rit.

Veiligheidsnormen en certificeringen

Ongeacht het type helm dat je kiest, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de helm voldoet aan de relevante veiligheidsnormen en certificeringen. Helmen die voldoen aan deze normen zijn uitgebreid getest zodat ze de vereiste bescherming bieden bij een ongeluk. Controleer op keurmerken zoals CE, EN 1078, of andere nationale veiligheidsstandaarden die van toepassing zijn in jouw regio.

Fietshelmen voor elektrische fietsen: een overzicht

Er zijn tal van fietshelmen op de markt die geschikt zijn voor de elektrische fiets. Wij zetten er een aantal op een rijtje.

Abus

Abus-helmen bevinden zich in het hogere prijssegment. Ze staan bekend om duurzaamheid en geavanceerde ontwerpen en bieden een optimale combinatie van stevigheid en comfort, ongeacht de hoofdvorm. De ventilatie in Abus-helmen is doordacht ontworpen. Hierdoor wordt frisse lucht effectief gecirculeerd tijdens het fietsen.

Nutcase

Nutcase-helmen vallen qua prijs in het middensegment. Ze staan bekend als stijlvol. Met kleurrijke en opvallende ontwerpen ben je met een Nutcase-helm dus veilig én geef je je helm – letterlijk en figuurlijk – kleur. Ook de ventilatie is in orde, met bijvoorbeeld elf ventilatieopeningen bij de Nutcase Street City Of Pearls Fietshelm. Ook over de pasvorm hoef je je geen zorgen te maken: er zijn varianten in allerlei soorten en maten.

AGU

AGU richt zich op het combineren van functionaliteit met eigentijdse stijl. Ze zijn beschikbaar in het middensegment als het gaat om de prijs en in tal van varianten. Zo is de ventilatie perfect voor ieder fietsdoel. En of je nu klein of groter bent: AGU heeft fietshelmen voor iedere doelgroep in zijn assortiment.

Giro

Giro-helmen bevinden zich overwegend in het hogere prijssegment. Optimale ventilatie en aerodynamica staan voorop. Ze bieden dan ook op prestatie gerichte helmen voor actieve fietsers. Giro-helmen bieden geavanceerde ventilatiesystemen om een constante luchtstroom te garanderen. De pasvorm is nauwkeurig afgestemd op de anatomie van het hoofd, wat bijdraagt aan een nauwsluitende en stabiele pasvorm.

Optimiz

Optimiz-helmen zijn betaalbaar en vallen in het lagere tot middensegment, maar sluiten geen compromissen. De helmen kenmerken zich door uitstekende ventilatie, een comfortabele pasvorm en betrouwbare bescherming.

ProX

Ook ProX-helmen zijn schappelijk geprijst en bevinden zich in het lagere prijssegment. Ze zijn een uitstekende keuze voor wie zoekt naar betaalbare opties maar wel met een veilig gevoel de fiets wil opstappen. De helmen zitten bovendien comfortabel, ongeacht de vorm van je hoofd.

Veelgestelde vragen over fietshelmen

Hoe kies je de juiste maat helm?

Het kiezen van de juiste maat helm is van groot belang voor een optimale bescherming tijdens het fietsen. Volg deze vijf stappen om ervoor te zorgen dat je de perfecte maat helm selecteert:

  • Meet je hoofdomtrek: gebruik een flexibel meetlint om de omtrek van je hoofd te meten, net boven je wenkbrauwen. Zorg ervoor dat het lint comfortabel aansluit zonder te strak te zijn.
  • Raadpleeg de maattabel: elke helmfabrikant heeft zijn eigen maattabel, dus vergelijk je hoofdomtrek met deze tabel om de juiste maat te bepalen. Als je tussen twee maten valt, kies dan voor de kleinere maat voor een betere pasvorm.
  • Pas de helm: zodra je een helm hebt geselecteerd, probeer hem dan op en zorg ervoor dat hij goed aansluit op je hoofd. De helm moet gelijkmatig over je voorhoofd zitten, zonder dat deze te ver naar achteren of naar voren kantelt.
  • Verstel de kinband: de kinband moet stevig, maar comfortabel zitten. Plaats de band zo dat deze net onder je kin rust en niet in je keel drukt. Je moet twee vingers tussen de kinband en je kin kunnen plaatsen.
  • Doe de schudtest: buig voorover en schud je hoofd voorzichtig. De helm moet stevig op zijn plaats blijven zitten. Als deze verschuift, moet je de pasvorm aanpassen.

Als je rekening houdt met deze stappen, vind je zeker een helm die comfortabel en veilig is.

De prijs van veiligheid: zijn duurdere helmen altijd veiliger?

Voor het meeste geldt dat het belangrijk is om te investeren in kwaliteit. Voor fietshelmen is dat niet anders. Dat betekent niet dat de duurste helm ook de veiligste is.

Hoewel de prijs van een helm niet altijd de veiligheid bepaalt, is er vaak wel een verband tussen kwaliteit en kosten. Duurdere helmen kunnen geavanceerdere technologieën en hoogwaardige materialen bevatten, wat bijdraagt aan een betere bescherming. Maar het is goed om te onthouden dat ook de meest betaalbare helmen moeten voldoen aan wettelijke veiligheidsnormen.

Een zorgvuldige afweging tussen prijs, certificeringen en persoonlijke behoeften is dus noodzakelijk. De beste helm is degene die past, comfortabel is en voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen, ongeacht de prijs. Neem dat mee in je overweging, zodat je altijd met een gerust hart op je elektrische fiets stapt.

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina