Fietsstoeltje op de Elektrische Fiets. Is dat wel veilig?

Fietsstoeltje op elektrische fiets

Ben je een moeder die graag fietst met haar kind achterop? Dan is een fietsstoeltje achterop je elektrische fiets onmisbaar. Een fietsstoeltje achterop je elektrische fiets biedt je de mogelijkheid om gezonder én duurzamer bezig te zijn als je je met je kindje van A naar B verplaatst. En tegelijk kun je speciale momenten delen met je kleintje. Van vrolijk gekwetter achterop tot aan de grootste wereldvragen: deze fietsritjes kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de interactie met je kind.

Maar tegelijk vraag je je misschien af: is dit wel veilig? En past een fietsstoeltje wel op elke elektrische fiets? In dit artikel leggen we je precies uit hoe het zit. Je leert wat belangrijk is bij het kiezen van het juiste fietsstoeltje. Zo stap jij straks zorgeloos op je e-bike met je kleine achterop!

Kan er een kinderzitje achterop een elektrische fiets?

Veel moeders vragen zich af: “Kan er eigenlijk wel een kinderzitje achterop mijn elektrische fiets?”. Het antwoord is: ja, dat kan zeker! Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Ten eerste moet je bedenken waar de accu van je elektrische fiets zit. Zit deze op de plek waar je normaal het kinderzitje zou plaatsen? Dan kan dat een probleem zijn. Het kan zijn dat je speciale beugels moet aanschaffen of een ander soort kinderzitje moet kopen dat beter past bij jouw fiets met de accu op die plek.

Voorbeelden van adapters voor je e-bike zijn de Steco Universele Opzetdrager – een extra ‘verdieping’ die je op je bestaande bagagedrager monteert – en de Yepp Easyfit drager XL. Dit is een speciale adapter voor de Yepp Maxi Easyfit kinderzitjes. Met deze adapter kun je het Yepp kinderzitje op bijna elke bagagedrager monteren.

Houd daarnaast in de gaten dat je bagagedrager sterk genoeg is. De meeste kinderzitjes kunnen gebruikt worden met kinderen tot ongeveer 22 kilo. Maar je moet ook rekening houden met het gewicht van het zitje zelf. Je kunt je wel voorstellen dat dit samen te zwaar kan worden voor een zwakke bagagedrager. Check dus altijd even hoeveel kilo jouw bagagedrager kan dragen vóór je hier een zitje op monteert.

Veiligheid voorop: de normen en eisen voor kinderzitjes

Als moeder wil je natuurlijk dat je kind veilig is. Daarom leggen we je graag wat uit over de regels hiervoor. Er is namelijk een Europese veiligheidsnorm voor kinderzitjes. Deze norm heet EN 14344.

Maar wat betekent dat nou, die norm? De EN 14344 norm vertelt je wat een fietsstoeltje moet kunnen en hebben om veilig te zijn voor jouw kind. Het gaat om dingen als de sterkte van het zitje, maar ook hoe goed jouw kind erin vastzit.

Bij de sterkte van het zitje is het belangrijk dat het niet zomaar kan breken of loskomen. En bij het vastzetten van je kind gaat het om dingen als de riemen en de voetsteunen. Daarmee kan je kleine niet zomaar uit het zitje vallen.

Het is dus erg belangrijk dat het kinderzitje dat je koopt deze EN 14344 norm heeft. Is dit niet zo? Dan weet je dus niet zeker of het zitje wel veilig genoeg is. En dat wil je natuurlijk niet.

Let dus goed op het label of de beschrijving als je een zitje gaat kopen. Hier moet op staan dat het zitje aan de EN 14344 norm voldoet. Dan weet je zeker dat je voor de veiligste keuze gaat voor jouw kind! Goed om te weten: bijna alle fietsstoeltjes die in Nederland worden verkocht, voldoen aan deze norm. Dat geldt sowieso voor alle fietszitjes van de bekende merken Bobike, Yepp en Qibbel.

Montage van een fietsstoeltje op een elektrische fiets

Een fietsstoeltje kopen voor de elektrische fiets is natuurlijk maar een deel van het werk. Je moet het zitje ook stevig en veilig op de fiets monteren. Dan pas kun je genieten van fietstochtjes met je kind. Maar hoe monteer je zo’n fietsstoeltje precies?

Het montageproces hangt een beetje af van welk type fietsstoeltje en eventuele extra adapters je voor je e-bike hebt gekocht. Sommige stoeltjes bevestig je direct aan de bagagedrager. Met dit type stoeltjes is het belangrijk dat de bagagedrager van je elektrische fiets sterk genoeg is. Andere stoeltjes bevestig je aan de zadelpen van de fiets. In dat geval moet je ervoor zorgen dat de klem stevig op de zadelpen is bevestigd.

Dit zijn een aantal algemene stappen die bij de meeste fietsstoeltjes gelden:

  1. Lees eerst goed de handleiding van het stoeltje en indien van toepassing de adapter. Daarin staat precies omschreven hoe je het stoeltje moet monteren.
  2. Zorg dat de fiets stevig staat. Zo voorkom je dat de fiets omvalt tijdens de montage.
  3. Plaats de beugel of de klem op de juiste plek op de fiets. Maak deze goed vast, maar draai hem nog niet helemaal strak.
  4. Zet het fietsstoeltje op de beugel of klem. Schuif het stoeltje goed op de juiste plek tot het vastklikt.
  5. Nu kun je alles goed strak maken. Zorg dat het stoeltje stevig vastzit en niet wiebelt.
 

Onthoud: veiligheid staat voorop! Check dus altijd heel goed of het stoeltje stevig vast zit voordat je op pad gaat met je kind.

Bobike achterzitje op een elektrische fiets

Als je aan kinderzitjes op de fiets denkt, komt snel de naam Bobike naar voren. Bobike is een Nederlands merk dat bekendstaat om de veilige, comfortabele en stijlvolle fietszitjes. Je vraagt je misschien af of een Bobike achterzitje ook op een elektrische fiets past. Het antwoord is ja, maar met een kanttekening. Het type elektrische fiets en de positie van de accu zijn daarbij namelijk belangrijk.

Voor fietsen met de accu onder de bagagedrager zijn een aantal specifieke modellen aan te raden, zoals de Bobike ONE Maxi of de Bobike Maxi Go. Deze bevestig je met een drager die de accu vrijlaat. Extra handig: de Maxi Go heeft een rugsteun die in slaapstand gezet kan worden. Fijn voor als je kind even een dutje wil doen.

Yepp achterzitje op een elektrische fiets

Yepp, een ander bekend merk in Nederland, staat bekend om de innovatieve, veilige en functionele ontwerpen. Maar kan een Yepp achterzitje op een elektrische fiets? Ja, dat kan zeker! Ook hier moet je alert zijn op de plaatsing van de accu. Yepp heeft een oplossing voor dit probleem met het Yepp Maxi Easyfit-stoeltje.

Met de Steco universele opzetdrager bevestig je de Yepp Maxi Easyfit op een bagagedrager, zelfs als de accu hieronder zit. De drager heeft een langere basis waardoor die over de accu heen kan worden gemonteerd.

Vergelijking: Bobike vs. Yepp voor elektrische fietsen

Zowel Bobike als Yepp bieden dus oplossingen voor het plaatsen van een achterzitje op een elektrische fiets. Maar welke is nu beter? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

Qua veiligheid zitten beide merken goed. Ze hanteren allebei de veiligheidsnorm EN 14344: ze hebben stevige gordels en kindveilige sluitingen. Qua installatie zijn beide merken makkelijk op een elektrische fiets te bevestigen. Mits je natuurlijk de juiste adapters of dragers hebt voor jouw e-bike.

Het prijsverschil hangt af van de modellen en waar je ze koopt, maar over het algemeen zijn Yepp zitjes iets prijziger. Deze zijn dan wel weer gemaakt van een uniek materiaal, dat comfortabel en schokabsorberend is én het stoeltje ook nog eens waterafstotend maakt.

Het advies is dan ook om goed te kijken naar wat past bij jouw behoeften en fiets. Zowel Bobike als Yepp zijn uitstekende keuzes als het gaat om veiligheid en comfort. Beide merken bieden daarnaast verschillende designs en kleuren. Maak een keus op basis van jouw budget, smaak, de specificaties van je elektrische fiets en natuurlijk de voorkeuren van je kleintje!

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina