Fietsplan voor je Elektrische Fiets: Zo werkt het

Fietsplan elektrische fiets

De prijzen die we moeten betalen voor benzine worden steeds hoger. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een elektrische fiets. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar in veel gevallen is het ook goedkoper dan autorijden. Zeker als je via je werk een e-bike kunt krijgen met een fietsplan voor de elektrische fiets. Het fietsplan is iets wat je werkgever kan aanbieden. Met dit plan is het makkelijker en goedkoper om een elektrische fiets te kopen. Goed voor het milieu, je portemonnee én je gezondheid. Je gaat tenslotte een stuk meer bewegen! In dit artikel vertellen we je alles over het fietsplan 2024 voor een elektrische fiets.

Fietsplan elektrische fiets: Wat is dat eigenlijk?

Wat is een fietsplan nu precies? Het fietsplan is een regeling waarmee je een (elektrische) fiets via je werkgever koopt, met belastingvoordeel. Je betaalt de fiets uit je brutoloon, waardoor je minder loon overhoudt en dus belastinggeld terug krijgt. Verderop zal ik het verduidelijken met een voorbeeld.

De hoogte van het belastingvoordeel hangt af van de waarde van de fiets. In 2024 is het belastingvoordeel voor een nieuwe elektrische fiets vastgesteld op maximaal € 749.

Voorbeeld fietsplan:

Je hebt een brutoloon van €3200,- waar normaliter een deel belasting vanaf gaat. Laten we voor de eenvoud zeggen dat hier €1000,- belasting af gaat. Wanneer je een e-bike van €1500,- koopt met het fietsplan betaal je deze van je brutoloon. Dus:
Brutoloon – Kosten fiets = €3200 – €1500 = €1700,-.

 

Je houdt die maand dus €1700,- over van je brutoloon. Hierover wordt echter geen €1000,- belasting meer gerekend omdat ⅓ deel belasting van €1700 ongeveer €567,- is. Je betaalt dus veel minder belasting.

Het belastingvoordeel is dus minimaal €1000 – €567 = €433,- en dit krijg je terug van de belastingdienst.

*In realiteit krijg je iets meer geld terug omdat de belastingschaal lager is dan ⅓ onder een bepaald bedrag, maar dit is een versimpeling. De hoeveelheid teruggave is afhankelijk van de belastingschaal waarin je loon valt.

Waar moet ik rekening mee houden bij het fietsplan?

Zoals je boven in het voorbeeld zag is het fietsplan vrij complex. De hoogte van de belastingteruggave is afhankelijk van wat je verdient. Verder moet je er ook rekening mee houden dat je werkgever speciale regels kan hebben voor het fietsplan zoals:

  • Maximum te besteden bedrag: Veel werkgever hebben een maximum bedrag welke afgetrokken mag worden van je brutoloon. Dit kan bijvoorbeeld €1300,- zijn. Het bedrag wat over blijft betaal je dus van je nettoloon. Je hebt dan minder belastingvoordeel.
  • Maximum aantal aanvragen: Het kan ook zijn dat de werkgever een maximum aantal aanvragen aanneemt voor het fietsplan. Het kan dus zijn dat je buiten de boot valt en geen gebruik kunt maken van het fietsplan.
  • Fietsplan verrekend met eindejaarsuitkering: Dit is gunstig voor de aanvrager omdat je veel belasting betaalt over je eindejaarsuitkering. Je krijgt dus meer belastinggeld terug.

Zoals je ziet zijn er een hoop regeltjes rondom het fietsplan welke ook nog eens verschillen per werkgever. Vraag daarom vooraf bij HR wat er van je verwacht wordt en of je überhaupt gebruik kunt maken van het fietsplan!

Hoeveel geld krijg je terug bij fietsplan?

Het bedrag dat je terugkrijgt bij het fietsplan hangt af van de waarde van de fiets en je belastingschaal. In 2024 is het belastingvoordeel voor een nieuwe elektrische fiets maximaal € 749.

Een elektrische fiets kopen met fietsplan: Wat kost het?

Een super ingewikkelde vraag om te beantwoorden omdat het afhankelijk is van je loon, de kosten van de fiets en de regelgeving binnen het bedrijf waar je werkt. Het beste kun je ervan uitgaan dat je zo’n €500,- tot €750,- terugkrijgt. Vraag bij op je bedrijf bij HR om een specifieke berekening als je precies wilt weten hoeveel je terug krijgt.

Nieuwe of tweedehands elektrische fiets kopen met fietsplan

Twijfel je of je beter een nieuwe of een tweedehands elektrische fiets kunt aanschaffen? Je mag ze sowieso allebei via het fietsplan kopen.

Hoewel een nieuwe fiets meer kost, kan je deze vaak aanvullen met een onderhoudspakket, wat voordelig kan zijn op de lange termijn. Tweedehands elektrische fietsen zijn over het algemeen goedkoper, maar kunnen uiteindelijk weer meer kosten in onderhoud. Het is dus een persoonlijke afweging of je liever voor een nieuw of een gebruikt model gaat.

Fietsplan 2024 elektrische fiets: praktische tips

Wil je gebruikmaken van het fietsplan 2024 elektrische fiets? Volg dan deze stappen en je rijdt binnenkort op je nieuwe e-bike naar je werk!

  • Vraag bij je werkgever of er een fietsplan beschikbaar is en zo ja, om welke regeling het precies gaat.
  • Bekijk het aanbod van fietsen die binnen het fietsplan vallen.
  • Vergelijk de prijzen van verschillende fietsen om de beste deal te vinden.
  • Denk aan de kosten voor accessoires, zoals een fietshelm en een slot en check of deze onder het fietsplan vallen.
  • Schaf de fiets aan volgens de richtlijnen die je werkgever hanteert.

Het fietsplan is een mooie manier om een elektrische fiets te kopen met belastingvoordeel!

Kennisbank e-Stadsfietsen

Vind uitgebreide informatie over elektrische stadsfietsen in onze kennisbank! Zoek je de ideale e-bike, wil je meer leren over de onderdelen, of zoek je de beste fietshelm? Alle antwoorden die je nodig hebt, helder en toegankelijk gepresenteerd en altijd up-to-date!

Klik voor meer info!
>> Kennisbank Elektrische Stadsfietsen <<

Informatie pagina